Expatverzekering

Bij langdurige periodes in het buitenland zijn er diverse aandachtspunten. Indien er bovendien gewijzigd wordt naar het expat-statuut is er zeker een specifieke aanpak nodig en dient een expatpolis opgestart te worden. Dergelijke expatpolis is een internationale ziekteverzekering met bijkomende optionele waarborgen. Naast het expat-statuut is er ook het impat-statuut.

 

Bij definitief of langdurig vertrek naar buitenland of een expat-statuut zijn er de volgende aandachtspunten.

 

Mutualiteit: is er nog recht op ziekteverzekering?

Meestal neemt dit een einde bij einde van domicilie in België of bij langdurig verblijf in buitenland. Wat is voorzien onder het sociale zekerheidssysteem van het nieuwe land?

Dekking ziektekosten/hospitalisatiekosten

De hospitalisatieverzekering kan ook in additie op de tussenkomst door de mutualiteit dus dit aspect dient nagegaan te worden.

Wat met reisverzekeringen?

Aandachtspunt aangezien er in een normale reisbijstandspolis slechts dekking is voor 3 opeenvolgende maanden in het buitenland. Afhankelijk van de verzekeraar kan er eventueel gekozen worden voor een formule tot maximaal 6 opeenvolgende maanden in het buitenland.
Ook hier speelt de tussenkomst door de mutualiteit.

Wat met wettelijke aansprakelijkheid?

In de familiale verzekering is er geen dekking voor verblijf langer dan x maanden, verschillende periode van verzekeraar tot verzekeraar. Dit kan mogelijks ook opgenomen worden in een expatpolis.

Hoe kan de waarborg arbeidsongeschiktheid geregeld worden? En wat met verdere pensioenopbouw?

Dit dient case per case geanalyseerd te worden. Een aantal parameters zijn belangrijk.

 

 

Wij bespreken met u graag de diverse aandachtspunten bij langdurige periode in het buitenland.